matylda: jeszcze kilka do popatrzenia
a) (1 3/4)4 : (1 3/4) 6 obie potęgi są ujemne
wynik 1
b) 49 : ( 45 : 44) ostatnia potęga 4 jest ujemna
wynik 1
c) (0,3) * (3 1/3) 8 = (9/10) 8
2 gru 15:10
matylda: d)
513 : [518 * (1/5)8] = 125 pierwsza potęga to 13 a druga 18
2 gru 16:01
matylda: e)
[(2do minus3)do minus 2)]do minus 1
2 gru 16:04
matylda: = 1/64
2 gru 16:04
matylda:
732 * 763 * (74)6
--------------------------- = 1/7 pierwsze to 7 do potęgi 32 a drugie
7 do potęgi 63
(78)9 * (76)8
2 gru 16:05
matylda: to co jest pod opisem to mianownik tylko mi się tekst rozjechał
2 gru 16:06
matylda: g)
(3) do minus 2 = 1/9
2 gru 16:07
matylda: h) (3/4) do minus 3 = 2 10/27
2 gru 16:07
matylda: i) (2 1/3) do minus 3 = 27/343
2 gru 16:08
matylda: j) (3√5)2 = 15
2 gru 16:09
matylda: k) √68 = 1296
2 gru 16:10
matylda: l) √56 = 125
2 gru 16:10
matylda: tylko mam jeszcze problem z tym k i l
w k) potęgą jest na wysokości pierwiastka
a w l) na wysokości piątki czy to jakaś różnica czy błędny zapis w treści zadania?
2 gru 16:11
karloz: wyniki są dobrze. różnica tylko w kolejności wykonywania działań, ale przy potęgowaniu
pierwiastków czy pierwiastkowaniu potęg i tak się to skraca (bo to tak naprawdę to samo
działanie - pierwiastkowanie to potęgowanie tylko z wykładnikami ułamkowymi)
K i L masz ok
2 gru 16:23
matylda: nie rozumiem
skąd błędna kolejność skoro podałam sam wynik i jest dobry?
2 gru 17:39
matylda: k i l ok a pozostałe?
2 gru 17:40
gosia: 2 63
25 wrz 21:26
Eta:
Po co u licha wyciągasz stare posty?
Nie masz co robić?
25 wrz 21:27
Eta:
Idź umyj nogi ......
25 wrz 21:28
Mila: Eta chyba trzeba usuwać łobuzów.
25 wrz 21:29