ciąg geometryczny
krzysiukomin: liczby −4, x, −8 tworzą niemonotoniczny ciąg geometryczny dla

jaksię do tego mam zabrać,
nie proszę o rozwiązanie, tylko o pomoc co z tym zrobić
29 mar 12:23
Bogdan:
Ciąg: a1, a2, a3 jest geometryczny wtedy, gdy a22 = a1 * a3
29 mar 13:28
krzysiukomin: no dobrze ale mam wzór an=a1*qn−1 i skąd teraz mam wziąć to q
29 mar 13:49
krzysiukomin:
29 mar 13:49
Nikka: nie korzystasz ze wzoru na n−ty wyraz tylko z własności ciągu geometrycznego czyli tego co
napisał Ci Bogdan
x2 = (−4)*(−8) (dla ułatwienia)
29 mar 14:03