matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
jak zrobić to zadanie
kasiek:
Długość krawędzi sześcianu o przekątnej 6 wynosi:
29 mar 11:21
Nikka:
x = a
√
2
bo x − przekątna kwadratu d = 6 Z tw. Pitagorasa: d
2
= a
2
+ x
2
d
2
= a
2
+ (a
√
2
)
2
d
2
= 3a
2
d =
√
3
a
6
6 =
√
3
a → a =
→ a = 2
√
3
√
3
30 mar 09:48