trapez
geometria: Podstawy trapezu równoramiennego opisanego na okręgu mają długości 8cm i 14 cm a jego pole jest
równe 44√5 cm2 oblicz pole koła wpisanego w ten trapez
29 mar 10:10
geometria:
29 mar 13:34
Bogdan:
| | 4 | | r | |
Z podobieństwa trójkątów: |
| = |
| ⇒ r2 = 28 ⇒ r = 2√7 |
| | r | | 7 | |
| | 1 | |
44√5 = |
| * (14 + 8) * 2r ⇒ 44√5 = 22r ⇒ r = 2√5 |
| | 2 | |
2
√7 ≠ 2
√5
zadanie zawiera sprzeczne ze sobą dane liczbowe.
29 mar 14:28
tom: trapez jest opisany na okręgu....
29 mar 14:31
Bogdan:
Trapez jest właśnie na moim rysunku opisany na okręgu
29 mar 14:44
tom: istnieje tylko jeden trapez równoramienny o podstawach 8 i 14 w który można
wpisać okrąg ( pole jest tu zbędnie podane i jak zauważył Bogdan błędna wielkość )
29 mar 15:04
Bogdan:
Tak jest
29 mar 15:44
geometria: W odpowiedzi jest podane to pole P = 20πcm2 moze w tresci zadania nie powinno byc że trapez
rownoramienny bo mam to zadanie na kartce i jest takie samo w książce tyle ze w książce nie
ma ze trapez rownormienny tylko sam trapez a nauczycielka jak przepisywała to musiała sie
pomylic
29 mar 15:57
geometria: Ale i tak dziękuje bo wiem juz jak robic tego typu zadania.
29 mar 15:59