oblicz moc tego zbioru
marza: ze zbioru 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11 wybieramy jednocześnie dwie. określ zbiór zdarzeń
elementarnych tego doświadczenia i oblicz jego moc.
29 mar 10:01
Ala: zbior zd. elem
Ω={1,2/1,3/1,4/1,5/1,6/1,7/1,8/1,9/1,10/1,11/2,3/2,4/2,5/2,6/2,7/2,8/2,9/2,
10/2,11/3,4/3,5/3,6/3,7/3,8/3,9/3,10/3,11/4,5/4,6/4,7/4,8/4,9/4,20/4,11/5,6/
5,7/5,8/5,9/5,10/5,11/6,7/6,8/6,9/6,10/6,11/7,8/7,9/7,10/7,11/7,12/8,9/8,10/
8,11/9,10/9,11/10,11/}
|Ω|=56
29 mar 20:02
Gustlik: Alu sprawdź dokładnie, bo mi wychodzi 55, a nie 56. Liczę ze wzoru na kombinacje.
| | 11! | |
|Ω|=C112 = |
| = 55 |
| | 2!*9! | |
6 kwi 00:39
Anna: Tak,
Gustlik ma rację.
Ala wymieniła jedną parę niewłaściwą: /7,12/.
6 kwi 00:47