matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja kwadratowa z parametrem
Madzia:
Znajdź takie wartości parametru m, aby połowa jednego pierwiastka równania (m−2)x
2
− (m−4)x + m = 3 była równa odwrotności drugiego pierwiastka. Bardzo proszę o pomoc!
Wiem tylko, że Δ musi być > 0.
28 mar 23:47
Eta:
1) m−2≠0 i 2) Δ>0
1
1
c
x
1
=
=> x
1
*x
2
= 2 =>
=2
2
x
2
a
c
i 3)
=2
a
29 mar 00:07