ciągi liczbowe
naftik: Apeluję o pomoc dla tępaka!
Kolejne wyrazy ciągu (1/2, −1/4, 1/6, −1/8, 1/10...) można opisać wzorem na ogólny wyraz tego
ciągu w następujący sposób:
a) an = (−1)n * 1/2n
b) an = −1/2(n + 1)
c) an = (−1)n−1 * 1/2n
d) an = (−1)n+1 * 1/2n
28 mar 23:22
aga: d
28 mar 23:23
naftik: Tyle wiem z wiarygodnego źródła

Jeśli to możliwe, proszę o rozwiązanie.
28 mar 23:27
naftik: Libo jakieś wskazówki.
28 mar 23:27
aga: | | 1 | |
może podstaw do każdego wzoru za n=1 i sprawdź w któym wyszło |
| a potem za n=2 i czy |
| | 2 | |
28 mar 23:32
Anna:
Po prostu: mianowniki są kolejnymi liczbami parzystymi, zatem "2n", a ponieważ znaki wyrazów
są na przemian ujemne i dodatnie, więc umieszcza się na początku wyrazu czynnik nadający znak:
(−1)
n+1.
A wykładnik n+1 (a nie n) dlatego, żeby pierwszy wyraz był dodatni.
28 mar 23:35
naftik: Dzięki, spróbuję pojąć
28 mar 23:59
everyman: A ja apeluję o więcej szacunku dla siebie
29 mar 00:08
ktoś: odpowiedź jest c a dodatni może być również n−1 bo pierwszy wyraz będzie do potęgi 0 czyli 1 ,
* 1/2 do potęgi 1 daje 1/2 i dalej się zgadza , a w na początku też wychodzi 1/2 ale później
już nie
27 kwi 05:57