zad
matthew: | | 2 | | 1 | |
Jak obliczyć długość wektora 2BA − |
| DA + |
| CE? |
| | 3 | | 3 | |
Dane są punkty: A (4,−2), B (0,5), C (−3, 7), D (1,1), E (6,10)
Mam taki wzór |u| =
√a2 + b2 ale nie zabardzo wiem jak go użyć w tym wypadku,...
proszę o pomoc...
28 mar 23:07
aga: najpierw oblicz współrzędne kolejnych wektorów np
BA=[4−0,−2−5]
BA=[4,−7] więc a=4 i b=−7, teraz skorzystaj z podanego przez Ciebie wozru
28 mar 23:10
aga: albo jeszcze wcześniej.... cdn..
28 mar 23:11
aga: 2BA=2*[4,−7]=[8,−14]
28 mar 23:12
aga: w razie czego pisz...
28 mar 23:13
matthew: Czyli mam tak |u| = √82 + (−14)2 = 64 + 196 = √260
... ale w odpowiedzi mam napisane, że długość wektora równa jest √202...
próbowałem tez z pierwszym punktem i ostatnim, czyli A i E jednak rownież nie jest
poprawnie...
28 mar 23:24
aga: | | 2 | | 1 | |
jeśli masz obliczone 2BA i |
| DA i |
| CE to:
|
| | 3 | | 3 | |
cdn
28 mar 23:26
aga: wykonaj kolejno odejmowanie wektorów a następnie dodawanie. wyjdzie jeden wektor i wtedy
obliczysz jego długość dopiero
28 mar 23:27
matthew: jest ok juhuu

mialem juz obliczone, wiec po prostu wynik szybko wstawilem do wzoru i wyszło.
Dziekuje
28 mar 23:29
aga: przykład [2,3]−[1,7]+[−8,4]=[2−1,3−7]+[−8,4]=[1+(−4), −4+4]=[−3,0] i dopiero liczysz z tego
wzoru z pioerwiastkiem
28 mar 23:29
matthew: po prostu nie zdawalem sobie sprawy, ze akurat tego punktu trzeba użyć, teraz juz wszystko
wiem
28 mar 23:31
aga: ok
28 mar 23:32