Hej, Prosilabym bardzo o pomoc, bo nie mam pojecia jak zrobic te zadania.. : (
Zadanie 1.
Punkt M lezy wewnatrz prostokata ABCD (zobacz rysunek). Udowodni, ze:
|AM|2 + |CM|2 = |BM|2 + |DM|2
Zadanie 2.
Do zbiornika o pojemnosci 700m3 mozna doprowadzic wode dwiema rurami. W ciagu jednej godziny
pierwsza rura dostarcza do zbiornika o 5m3 wody wiecej niz druga rura. Czas napelniania
zbiornika tylko pierwsza rura jest o 16 godzin krotszy od czasu napelniania tego zbiornika
tylko druga rura. Oblicz, w ciagu ilu godzin pusty zbiornik zostanie napelniony, jesli woda
bedzie doprowadzana, przez obie rury jednoczesnie.
Można tak:
dorysowujemy wysokości trojkątów ABM i CDM
zauważ ,że : IAKI= ILDI i KBKI= ICLI
z tw. Pitagorasa w odpowiednich trojkatach prostokątnych:
AM2 = AK2+MK2 i CM2= LM2+CL2= LM2+KB2
to: AM2+CM2= AK2+MK2+LM2+KB2
podobnie:
BM2= KB2+MK2 i DM2= DL2+LM2= AK2+LM2
to:
BM2+ DM2 = KB2+MK2 +AK2+LM2 = AK2 +MK2 +LM2+KB2
prawe strony w obydwu równościach są takie same , zatem
lewe strony też są równe:
AM2+CM2 = BM2 +DM2
c.n.u.
| 700 | 700 | |||
= | +16
| |||
| x | x+5 |
| 700 | 70 | |||
= | = 23 h 20 min. | |||
| 2*12,5+5 | 3 |