logarytmy oblicz
Bazyl: a) log 4 3√2
b) log 0,25 8
c) log 13 3√3
d) log √5 5
e) log √3 27
Prosze was o wytłumaczenie mi tego mam jutro kartkówke plz
28 mar 22:10
Bazyl: prosze pomóżcie plz
28 mar 22:16
aga: czy liczba 4 w przykłądzie a) to podstawa logarytmu czy liczba logarytmowana?
28 mar 22:25
Bazyl: liczba
28 mar 22:34
Bazyl: sory podstawa ;0
28 mar 22:35
aga: myślę że to jest tak
: d) log
0,25 8=
28 mar 22:37
aga: w tej trzeciej linijce korzystasz ze wzoru na zmianę podstawy logarytmu
28 mar 22:38
aga: tamto było b)
28 mar 22:39
aga: licznik = 1
mianopwnik
log
5 5 do potęgi jedna druga= jedna druga
dalej obliczysz
28 mar 22:43
Bazyl: możesz mi to zrobić krok po kroku bo nie czaje −.−
28 mar 22:44
aga: | | 1 | |
b) podstawę 0,25 zamieniasz na |
| natomiast 8 na 23=
|
| | 4 | |
następnie
Korzystasz ze wzoru log
a b
m=m*log
a b zatem ta 3 "wychodzi" przed logarytm natomiast ten
| | logc b | |
ułamek bierze się ze wzoru (loga b= |
| ) Przyjmuję, że c=2, bo tak mi |
| | logca | |
odpowiada.
i nastęna linijka, w której korzystam ze wzorów licznik log
a a= 1 oraz mianownik log
a a
m=m
28 mar 22:50
Bazyl: mozesz mi dokonczyć reszte zadan bo chce sprawdzic czy dobrze zrobiłem
28 mar 23:11
28 mar 23:16
aga: nie wiem, jak wygląda przykład "a". co jest podstawą?
28 mar 23:17
Bazyl: 4 jest podstawą
28 mar 23:24
aga: to nie mam pojęcia
28 mar 23:33
Bazyl: mi wychodzi 2
28 mar 23:37
aga: log4 3*√2 taki jest ten przykład?
28 mar 23:39
Bazyl: ta
28 mar 23:43
Bazyl: d) wyjdzie 2 ?
28 mar 23:47
aga: nic nie mogę tego ruszyć, nie wiem
28 mar 23:48
Jack: gdyby miało wyjść 2, to 42=3√2... a tak nie jest.
29 mar 00:22
Bazyl: −2
29 mar 01:04