wykres
Kasia: Jak narysowac i poisac własnosci wykresu y=2x ?:(
28 mar 21:44
Lachu: za x podstawiasz kolejno −2,−1,0,1,2,3, nastepnie odczytujesz ze np. dla x=1 y=2*2=2
czyli jeden z pkt to x=1 y=2 nastepnie odczytujesz ze funkcja jest rosnaca w przedziale
liczb rzeczywisstych ze ma miejsce zerowe w poczatku układu współrzędnych nastepnie, ze zw
jest R i zbior Dz to R
28 mar 21:47
Kasia: Ale jak dokladnie mam go opisac ?:(
28 mar 21:53
Gustlik: Wykres funkcji liniowej można narysować BEZ TABELKI, z interpretacji graficznej współczynników
równania prostej y=ax+b:
1) Zaznaczamy na osi OY punkt o współrzednej y równej wyrazowi wolnemu, czyli b − jest to punkt
przecięcia prostej z osią OY.
2) Kolejne punkty zaznaczamy korzystając z zasady, że jak x rośnie o 1, to wartość funkcji
liniowej rosnie (lub maleje przy a ujemnym) o a, czyli o współczynnik kierunkowy i kreślimy
coś w rodzaju "schodów" − zaczynamy od punktu b na osi OY opisanego w punkcie 1), a kolejne
punkty o 1 ZAWSZE W PRAWO i o a w górę (gdy a>0) lub w dół (gdy a<0) i rysujemy prostą
przechodzącą przez te punkty.
W naszym przypadku y = 2x,a więc b=0. Zaczynamy więc zaznaczanie punktów od początku układu
wspłrzędnych (0, 0), a następne punkty o 1 W PRAWO i o 2 do góry, bo a=2, więc funkcja rośnie.
29 mar 00:43