Gustlik: Rozwiązujesz równanie przyrównując wzór ciągu do 7:
2n
2−9n+11 = 7
2n
2−9n+11−7 = 0
2n
2−9n+4 = 0
Δ = (−9)
2 − 4*2*4 = 81 − 32 = 49
√Δ = 7
| | 9−7 | | 2 | | 1 | |
n1 = |
| = |
| = |
| → nie spełnia warunków zadania, bo n musi być naturalne,
|
| | 2*2 | | 4 | | 2 | |
| | 9+7 | | 16 | |
n1 = |
| = |
| = 4 → n€N+
|
| | 2*2 | | 4 | |
Obliczyłaś dobrze, tylko tak, jak napisała Eta − musi być 4.
Gdybyś rozwiązywała funkcję na "x"−ach, a nie ciąg, wówczas mogłabyś przyjąć oba rozwiązania,
bo x może być dowolną liczbą rzeczywistą należącą do dziedziny danej funkcji, natomiast w
ciągu n musi być naturalne dodatnie, czyli n€{1, 2, 3, 4 ...}