ciąg jaki??
krzysiukomin: czy ciąg a
n=2/n+1 jest arytmetyczny i dlaczego tak lub dlaczego nie
28 mar 21:01
fruu: proste, trza udowodnic
an+1−an= ..
28 mar 21:04
aga: wyznacz pierwszy, drugi i trzeci wyraz ciągu i sprawdź czy a3−a2=a2−a1 jeśli tak, to jest
28 mar 21:06
krzysiukomin: aha

czasami nie wierzę że to takie proste może być, dzięki
28 mar 21:10
Gustlik: Każdy ciąg arytmetyczny ma wzór podobny do funkcji liniowej, tylko zamiast x jest n, a zamiast
y czy f(x) jaet an. Ciągowi an=2/n+1 odpowiadałaby funkcja y=2/x+1, a to jest funkcja
homograficzna (hiperbola), a nie liniowa. Gdybyś zrobił wykres tego ciągu, otrzymałbyś punkty
leżące na hiperboli.
Gdtyby to był ciąg an=2n+1, to wtedy byłby arytmetyczny, bo byłby on odpowiednikiem funkcji
liniowej y=2x+1. W ciągu arytmetycznym punkty wykresu leżą zawsze na prostej.
29 mar 00:53
Bogdan:
i dodam, że w ciągu arytmetycznym an = an + b różnicą r jest wartość współczynnika a.
Jeszcze uwaga do zapisu agi, wyznaczenie a1, a2, a3 nie jest poprawną metodą
wykazywania, ze ciąg (an) jest arytmetyczny. Należy postąpić tak, jak określił to fruu,
czyli obliczyć różnicę an+1 − an, jeśli ta różnica jest określoną liczbą, to ciąg jest
arytmetyczny.
29 mar 01:39