;)))
basiaa: suma n poczatkowych wyrazów ciagu an okreslona jest wzorem Sn=1 dzielone na n .ile wynosi a5

?
i ma wyjść − 1 dzielona na 20
28 mar 21:00
basiaa: pomocyy
28 mar 21:11
fruu: S
n=
1n
28 mar 21:13
basiaa: tak
28 mar 21:16
fruu: S5=15 nie wiem, jak ma wyjsc 125
moze ma byc
Sn=1n2
28 mar 21:21
basiaa: ma wyjść −1/20
28 mar 21:26
basiaa: ja tez tego nie wiem
28 mar 21:26
Eta:
dla n >1
| | 1 | | 1 | | n−1 −n | | 1 | |
an= Sn −Sn−1= |
| − |
| = |
| = − |
|
|
| | n | | n−1 | | n( n−1) | | n(n−1) | |
28 mar 21:29
basiaa: ooo dziekuje
28 mar 21:39