funkcje trygonometryczne
paula: Jeżeli sin alfa = 45 to ile wynosi cosinus alfa ?
28 mar 20:51
aga: skorzystaj z "1 trygonometrycznej" sin2α+cos2α=1
28 mar 20:54
Monis: Jest o wile prostszy sposób, narysuj sobie trójkąt prostokątny, przyprostokątna na przeciw
kątaα ma 4, przeciwprostokątna ma 5. Obliczasz ostatni bok 9przyprostokątną przylegla) albo z
Tw pitagorasa, ale już widzisz że to trójkąt pitagorejski o bokach, 3,4,5. Cosα zatem to 3/4
28 mar 21:34
aga: prostsze

?
28 mar 21:36
Gustlik: Moniś, mały błąd, cosα = 3/5, a nie 3/4, bo przeciwprostokątna = 5, a nie 4.
29 mar 00:46
Bogdan:
Sposób z rysowaniem trójkąta prostokątnego można zastosować tylko wtedy, gdy mamy
wyraźną informację o tym, że kąt jest ostry, takiej informacji w podanym zadaniu nie ma,
w tym przypadku trzeba więc posłużyć się jedynką trygonometryczną, w wyniku otrzymamy
2 rozwiązania.
29 mar 01:45