okrąg o rownianiu
pikolaa: W jakich punktach okrąg o rownaniu (x−1)2+(y−3)2= 10 przecina osie układu współrzędnych . ?
28 mar 20:21
Godzio:
OX :
A(x,0)
x2 − 2x + 1 + 9 = 10
x2 − 2x = 0
x(x−2) = 0
x = 0 v x = 2
A(0,0) i B(2,0)
OY
A(0,y)
1 + y2 − 6y + 9 = 10
y2 − 6y = 0
y(y−6) = 0
y = 0 v y = 6
A(0,0) i C(0,6)
punkty przecięcia z osiami: A(0,0) , B(2,0) , C(0,6)
28 mar 20:25
pikolaa: Piłka odbijając sie od ziemi osiąga za kazdym razem wysokosc wynoszaca 34 poprzedniej. Za
trzecim razem osiągnela wysokośc 54 cm. Na jaka wysokosc odbila sie pilka za pierwszym razem,?
28 mar 20:34