Robin:
Jak to rozłożyć metoda grupowania wyrazów
W(x) = 4x
4 - 49x
2 - 56x - 16
12 lut 21:38
Sitta:
np tak:
4x4 - 49x2 - 56x - 16=4x4 +16x3 -16x3 -64x2 +15x2 - 60x - 4x -16= x(4x3 +16x2 +15 x +4) - 4(4x3 +16x2 +15 x+4)=
= (4x3 +16x2 +15 x +4)(x-4)=
= (4x3 +14x2 +2x2 + 8x + 7x+4)(x-4)=
= [2x(2x2 +7x +4) + (2x2 +7x +4)](x-4)=
= (2x2 +7x +4)(2x+1)(x-4)
13 lut 10:50
Sitta:
w 11 wyrazie od początku powinno być +4x
13 lut 10:53
nikola:
strasznie trudne ja kcem śie trohe nauczyć bo jestm w 3 klasie
14 lut 23:56