Stosunek promieni
Paweł: Dane są 2 okręgi styczne zewnętrznie. Wspólne styczne tych okręgów przecinają się pod kątem α.
Oblicz stosunek promieni tych okręgów.
28 mar 19:51
Paweł: odswiezam
28 mar 22:16
Bogdan:
| R | | α | | α | | α | | α | |
| = sin |
| ⇒ R = Rsin |
| + rsin |
| + asin |
| |
| R + r + a | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | α | | α | | r | | α | |
R = Rsin |
| + rsin |
| + |
| *sin |
| |
| | 2 | | 2 | | | | 2 | |
| | α | | α | | R | | R | | α | | α | |
R = Rsin |
| + rsin |
| + r / :r ⇒ |
| − |
| sin |
| = sin |
| + 1 |
| | 2 | | 2 | | r | | r | | 2 | | 2 | |
| R | | α | | α | |
| (1 − sin |
| ) = 1 + sin |
| |
| r | | 2 | | 2 | |
Można kontynuować:
29 mar 00:21
Paweł: Dzięki !
29 mar 07:37
Anka: Czy istnieje jeszcze inny sposób obliczania tego zadania?
19 paź 23:02
Jack:
to bardzo dobry sposób.
Nie wiem czy coś nowego wniosę ale można wszystko sprowadzić do dwóch równań (i rysunku
Bogdana).
| a | | a+r+R | |
| = |
| (z podobieństwa trójkątów)
|
| 2r | | 2R | |
| | α | | r | | r | |
sin |
| = |
| ⇒ a= |
| (z funkcji znanego kąta α)
|
| | 2 | | a | | | |
Teraz tylko podstawić i wyznaczyć stosunek R/r albo odwrotnie.
19 paź 23:20