matylda: i jeszcze coś takiego:
Oblicz dla każdego z następującyhc wzorów wartość podanych obok zmiennych:
a) a√3
h = -------- oblicz a
2
2h
a= ----------
√3
2 gru 13:54
matylda: b) L = 2πr oblicz r
L
r = ----------
2π
2 gru 13:55
matylda:
c)
A+B
P = ------- * h oblicz a i h
2
2P
a = -------- - b
h
2P
h= --------
a+b
2 gru 13:57
matylda: d)
d1 + d2
P = ---------------- oblicz d1
2
2P
d1 = --------------
d2
2 gru 13:58
matylda: e)
V = 1/3 πr2h oblicz r i h
3V
h= -------------
πr2
r = √3V / πh
2 gru 14:01
matylda: f)
Pc=2Pp+Pb oblicz Pp, Pb
Pc-Pb
Pp= ------------
2
Pb = Pc - 2Pp
2 gru 14:02
matylda: g)
a2 + b2 = c2 oblicz a i c
a = c - b
c = a+b
2 gru 14:03
karloz: d) jest niestety źle
P = (d1 + d2) / 2
2P = d1 + d2
d1 = 2P - d2
g) też jest źle
a2 + b2 = c2
a2 = c2 - b2
a = √c2 - b2 lub a = -√c2 - b2
analogicznie dla c
w e) też Ci brakuje wyniku r = -√(3*V)/(π*h)
reszta wygląda na zrobioną poprawnie
2 gru 14:28
matylda: dziękuję
2 gru 14:33
matylda: sorki
w d) napisałam w liczniku d1+d2 a ma być d1*d2
2 gru 14:35
karloz: to zmienia postać rzeczy

jak d
1*d
2 to jest ok
2 gru 14:35
matylda: ufff
2 gru 14:37
matylda: a mógłbyś jeszcze zerknąć na to równanie poprzednie?
2 gru 14:38