POMOCY!
PROSZĘ: PEWIEN KIEROWCA MA ZWYCZAJ TANKOWANIA BENZYNY ZA STAŁĄ KWOTE 60 ZL. KILKA LAT
TEMU BENZYNA KOSZTOWALA X ZL ZA LITR. PO WZROSCIE CENY O 10GR KIEROWCA KUPOWAL O 1LITR BENZYNY
MNIEJ. OBLICZ X!
28 mar 18:48
tom: x cena benzyny przed podwyżką zł/l
| 60 | | 60 | |
| = |
| + 1 /*x(x+0,1) |
| x | | x+0,1 | |
60(x+0,1) = 60x + x(x+0,1)
60x + 6 = 60x +x
2 + 0,1x
| | −1±49 | |
10x2 + x − 60 = 0 Δ=2401 √Δ=49 x = |
| x=2,4 zł/l ( bo x>0) |
| | 20 | |
28 mar 19:47
PROSZĘ: Mam obliczone innym sposobem i rowniez mi wyszlo 2,4 tyle ze w przyblizeniu =))
ale teraz git =) dziekuje bardzo za pomoc^^ zdolniacha z Cb TOM
28 mar 20:42