trygonometria
bla bla: Znajdź największą wartość różnicy cosx−sinx, x∊R
Próbowałam to rozwiązać i wyszło mi że największa wartość jest dla −1 i 1. Czy tak może być
28 mar 18:13
Eta:
nie

cosx= sin(
π2−x)
sin(
π2−x)−sinx=......
| | α+β | | α−β | |
zastosuj wzór: sinα− sinβ= 2cos |
| *sin |
| |
| | 2 | | 2 | |
28 mar 19:51
bla bla: jakieś bzdury mi wychodzą
| | π2 − x+x | | π2−x−x | |
...=2cos |
| * sin |
| =
|
| | 2 | | 2 | |
=
√2* sin(
π4 −
2x2)=
=
√2[(sin
π4cosx − cos
π4sinx)=
=cosx−sinx
wiec na pewno coś pokręciłam
28 mar 20:12
Eta:
Echh

=
√2*sin(
π4− x) = −
√2*sin ( x −
π4)
z wykresu:
ZW= < −
√2,
√2>
chyba teraz widzisz ,która wartość jest największa ?
28 mar 20:19
bla bla: tak już widzę. Dziękuję bardzo
28 mar 20:43