matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
xsxs
OLA:
róznica ciagu arytmetycznego an jest równa −7 wobec tego róznica a
3
0−a
1
9 =
? ma wyjsc −77
28 mar 18:11
fruu:
a
30
=a
1
+29*−7=−203+a
1
a
19
=a
1
+18*−7=−126+a
1
−203+a
1
− (−126+a
1
)=−203+a
1
+ 126−a
1
=−203+126=−77
28 mar 21:07