funkcje
Joola: proszę o pomoc.
Narysuj wykres funkcji:
x+35 dla x <2
k(x)=
2x−3 dla x ≥ 2
28 mar 17:46
Joola: jak będzie wyglądał wykres jeżeli podstawie za x liczby :
w pierwszym : 7, −8
w drugim : 4, −1
28 mar 17:52
Godzio:

nie możesz podstawiać dowolnych liczb, jedynie te które należą do danego przedziału
x = 2 => k(2) = 1
x = −3 => k(−3) = 0
k(x) = 2x − 3 x≥2
x = 2 => k(x) = 1
x = 3 => k(x) = 3
28 mar 17:55
Joola: aaaa to takie buty

teraz już rozumiem.
28 mar 18:06
Joola: a mogła bym jeszcze prosić o wykres:
p(x)= −x−1 dla x ≤ 2 podstawiłam: 2, −1
12x −1 dla 2 < x ≤ 5 podstawiłam 3,5
32 x− 8,5 dla x> 5 podstawiłam 6, 8
namalowałam swój wykres. nie wiem czy dobrze wyszedł, a nie wiem jak tu sie wkleja ...
28 mar 18:26