czy wysokość = średnicy? jakoś zależność z promienia trzeba wykorzystać?
Sara: W trapez równoramienny wpisano okrąg, którego średnica ma długość 9 cm. Obwód trapezu jest
równy 60 cm. Oblicz:
a) pole trapezu
b) długości boków trapezu
c) sinus kata ostrego przecięcia przekątnych tego trapezu
28 mar 17:12
Godzio: pomoge
28 mar 17:18
aga: tak h=2r
można tez skorzystać z zalezności o okręgu wpisanym w czworokąt "sumy długości przeciwległych
boków są równe ". w naszym przypadku a+b=2x (jesli a i b to podstawy, a X ramiona)
28 mar 17:23
Godzio:

a+b = 2c
a+b + 2c = 60
4c = 60
c = 15
900 = 324 + (b−a)
2
(b−a)
2 = 576
b−a = 24
a+b = 30
−a+b = 24 +
−−−−−−−−−−−−−−−
2b = 54
b = 27
a = 3
dokończ zaraz sin
28 mar 17:23
aga: połączyć to z równaniem z wykorzystaniem obwodu i wyliczyć najpierw sumę a+b, co pozwoli nam
obliczyć już pole. to byłby podpunkt a).
28 mar 17:24
Sara: 270 cm2 mi wyszło pole
28 mar 17:38
Godzio:

c) sinus kata ostrego przecięcia przekątnych tego trapezu
√92+152 = x
x = 3
√34
y = 8,1
y
2 + 13,5
2 = z
2
z =
√247,86
z = 2,7
√34
3
√34 − 2,7
√34 = 0,3
√34
i z tw cos
15
2 = (0,3
√34)
2 + (2,7
√34)
2 − 2 * 0,3
√34*2,7
√34*cosα
225 = 3,06 + 247,86 − 55,08cosα
25,92 = 55,08cosα
cos
2α + sin
2α = 1
sorki że tak skomplikowanie ale innego pomysłu nie mam
28 mar 17:48
Sara: 915=y13,5 − a skąd wiadomo, że będzie 13,5?
28 mar 18:01
Sara: jaaa strasznie to zagmatwałeś, ale dojdę to twojego wyniku

oczywiście dziękuję bardzo

aga też dzięki!
28 mar 18:07
Godzio:

3 = 2x
x = 1,5
15 − 1,5 = 13,5
28 mar 18:08
Godzio:

założe się że to banalne ale coś nie moge na to wpaść

napisze Ci tylko co jest czym , reszte chyba powinnaś wiedzieć co czym jest
28 mar 18:10
Sara: aha faktycznie bo "a" wcześniej obliczyliśmy, ok
28 mar 18:14