matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jednokładności i podobieństwa
Ewelina:
Bardzo proszę o pomoc. Dane są punkty A=(2;3) B=(−2;1). Znajdź obraz punktu B w jednokładności o środku S jeżeli obraz punktu A w tej jednokładności należy do prostej y=3x−4 gdzie S=(−2;4).
28 mar 17:09