matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
prawdopodobieństwo
Natalia:
W pudelki jest 15 losów w tym 5 wygrywających wyciągamy jednocześnie cztery losy oblicz prawdopodobieństwo ze wśród wylosowanych losów co najmniej jeden będzie wygrywający
28 mar 17:04
Eta:
10 losów przegrywających 5 losów wygrywających
15
4
|Ω|=
A −− co najmniej jeden los jest wygrywający zd, przeciwne do zd.A A
'
−− wszystkie wyciągnięte losy są przegrywające
10
4
|A
'
|=
10
4
P(A)= 1 − P(A
'
) = 1 −
=.....
15
4
29 mar 01:47