matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
;(
eMilka:
PROSZĘ O POMOC !
oblicz współczynniki b i trójmianu y= x
2
+bx+c wiedząc,że zbiorem rozwiązań nierówności x
2
+bx+c<0 jest przedział (−2; 5).
28 mar 16:29
Eta:
miejsca zerowe: x
1
= −2 v x
2
=5 z postaci iloczynowej: y= ( x+2)(x−5)= x
2
−3x −10 => b= −3 c= −10
29 mar 01:37