jak obliczyć krótszy bok równoległoboku?
Sara: W równoległoboku ABCD dłuższy bok AB ma długość 15cm, a dłuższa wysokość DE zawiera się w
równoległoboku i ma długość 12 cm, a długość krótszej przekątnej BD wynosi 13 cm. Oblicz:
a) obwód i pole równoległoboku ABCD
b) długość krótszej wysokości DF tego równoległoboku
28 mar 16:23
Mistrz: Rozrysuj to sobie. Długość krótszego boku obliczysz z dwóch trójkątów z twierdzenia pitagorasa.
Wtedy obliczysz pole i obwód czyli punkt a). Krótszą wysokość obliczysz z pola równoległoboku
którą obliczyłeś wcześniej.
28 mar 16:51
Sara: cos mi chyba zle wyszło − krótszy bok równoległoboku − 14, pole = 168, obwód = 58, i ta krótsza
wysokośc = 11,2
28 mar 17:05