zad
matthew: Cześć,
mam takie zadanie:
Zanjdź wszystkie wartości m, dla których suma różnych rozwiązań równania
x
2 − 2m(x−1) − 1 =0 jest równa sumie ich kwadratów.
Zacząłem tak:
x
2 − 2m(x−1) − 1 =0
x
2 − 2mx + 2m −1 = 0
Δ = 4m
2 − 8m +4
wyszło mi, że
1
o Δ>0 m∊(−
∞, −1)∪(1,+
∞)
2
o Δ=0 m= −1, m = 1
3
0 Δ<0 m∊(−1, 1)
Wzory Viete`a
x
1 + x
2 = x
21 + x
22
2m = 4m
2
−4m
2 + 2m = 0
−2m(2m−1) = 0
| | 1 | |
i nie wiem co dalej ... w odpowiedzi mam m = |
| |
| | 2 | |
próbowałem znaleźć część wspólną rozwiazania ze wzoru Viete`y i rozwiazń z każdej delty, ale
moja odpowiedz jest sprzeczna z tą, która podana jest w ksiązce...
proszę o pomoc...
28 mar 16:00
Edek: Równanie kwadratowe ma dwa różne rozwiązania wtedy i tylko wtedy kiedy wyznacznik delty jest
większy od zera ( Δ > 0 )
ty już to wyznaczyłeś, teraz wystarczy twoje dwa parametry wrzucić do "wora" z deltą większą od
zera i wówczas powinien wyjść tylko jedno rozwiązanie
28 mar 16:21
Godzio: pomoge
28 mar 16:39
kaz: | | −b | |
Δ z Δ pierwotnego równania jest równa 0,więc jest m podwójny m= |
| =1 |
| | 2a | |
x
1+x
2=(x
1+x
2)
2−2x
1x
2
2m=4m
2−2(2m−1)
4m
2−6m+2=0
Δ=4
m
2=1
m
1 to rozwiązanie,bo m
2 nie spełnia zał.pierwszej Δ
28 mar 16:42
matthew: bo to jest tak... x
21 + x
22 = (x
1 + x
2)
2 − 2x
1x
2
| | 1 | |
stosując ten wzór i tqak wyszło mi, że m = 1 i m = |
| .... nie wiem o co chodzi... |
| | 2 | |
28 mar 16:42
matthew: aa no jasne zaomniałem o tej delcie... ale moment, w zadaniu nie jest konkretnie napisane, ze
mają być dwa rozwiązania... mam znaleźć wszystkie
28 mar 16:44
Godzio: delte wyznaczyłeś poprawnie ale potem wystarczyło obliczyć deltę > 0
4m
2 − 8m +4 > 0 /:4
m
2 − 2m + 1 > 0
(m−1)
2 >0 m∊R − {1}
Ze wzorów Viete`a
x
1 + x
2 = x
12 + x
22
x
1 + x
2 = (x
1+x
2)
2 − 2x
1x
2
i teraz
2m = (2m)
2 − 2(2m−1)
2m = 4m
2 − 4m + 2
0 = 4m
2 − 6m + 2 /:2
0 = 2m
2 − 3m +1
Δ
m = 1
| | 1 | |
więc jedynym rozwiązaniem jest |
| |
| | 2 | |
28 mar 16:46
matthew: kurcze.. dlaczego mam skorzystać z delty wiekszej od zera, gdzie wystepują dwa m zerowe, a nie
np z delty równej zero?
no bo rzeczywiście nawet, gdy nie korzystałem z tego wzoru tylko rozpisałem przykład x
21 +
x
22 tak jak na samej górze, gdzie m wyszło m = 0 biorąc tylko Δ>0 wychodzi mi samo m =
| | 1 | |
|
| ... ale dlaczego akurat z tej konkretnej delty musiałem skorzystać? |
| | 2 | |
28 mar 16:50
Godzio: delte zle wyliczyles zakladajac ze jest ona rosnąca
a dlaczego tylko > ano dlatego :
Zanajdź wszystkie wartości m, dla których suma różnych rozwiązań równania
28 mar 16:52
matthew: faktycznie, ok dzieki
28 mar 17:02
matthew: Mam jeszcze takie zadanie:
Wiadomo, ze miary kątów pewnego wielokąta tworzą ciąg arytmetyczny. Największy kąt
ma miarę 171o a różnica 6o
b) Ile przekątnych ma ten wielokąt
obliczylem, ze boków jest 10 oraz a1 = 117o, ale dalej nie wiem co zrobic....
proszę o pomoc..
28 mar 18:00
Godzio: jest taki wzór na ilość przekątnych:
| | n(n−3) | |
p = |
| n− liczba boków |
| | 2 | |
28 mar 18:04
matthew: ok..... elegancko

takiego wzoru mi brakowało

dzieki
28 mar 18:28