Z góry dzięki :)
Prosze o POMOCCCCC': wykres funkcji określonej wzorem F(x)= a/x gdzie x≠0
wiedząc że do wykresu tej funkcji należy punkt A (2 ; −21/2)
a) oblicz wartość współczynnika a
b) ustal czy liczba F(√2 − F(−√2) jest dodatnia czy ujemna
28 mar 15:48
Mistrz: Podstaw ten punkt do wzoru.
28 mar 15:54
Prosze o POMOCCCCC': to wiem wiem ale nie wiem czy dobrze mi to wyszło i ten punk b)
28 mar 15:55
Mistrz: Obliczasz wartość funkcji dla −√2. Potem odejmij to od √2 i sprawdz czy jest dodatnia czy
ujemna.
28 mar 16:02
Mistrz: yyy zle. Wtedy obliczasz wartość dla tego wyrażenia jeszcze i sprawdzasz czy jest dodatnia czy
ujemna.
28 mar 16:03
Mistrz: Czyli obliczasz wartość funkcji dla −√2. Potem odejmij to od √2. Następnie obliczasz wartość
dla tego wyniku i widzisz czy jest dodatnia czy ujemna.
28 mar 16:05
Prosze o POMOCCCCC': czyli jak mi wyszlo a=−4*1/2 to podstawiam do wzoru
F(−√2)= a/x
czyli −4*1/2 / −√2 tak ?
28 mar 16:08