Hej czy pomoze mi ktos z tym zadaniem???
Adam: hej mam zadanko pomoze ktos
Zapisz wzor funkcji w postaci kanonicznej. Naszkicuj parabole bedaca wykresem tej funkcji.
1) y= −x2 + 4x−6
2) y=12x2 + 2x + 2
28 mar 15:06
28 mar 15:09
Adam: no tak dzieki ale i tak mam problem dalej
28 mar 15:13
Jack: z czym? przekształciłeś juz do postaci kanonicznej?
28 mar 15:14
Adam: ale ja wlasnie nie wiem jak to zrobic
28 mar 15:16
Adam: 1) y= −x
2 + 4x−6 mam taki przyklad i co robie jak przegsztalacam
28 mar 15:18
Jack: odczytujesz a, b, c, liczysz deltę i podstawiasz do wzoru na p ,q (współrzędne wierzchołka
paraboli).
postać kanoniczna wygląda tak: y=a(x−p)
2+q
| | −b | |
"a" odczytujesz od razu, p= |
| , "q"=... zerknij na stronę  |
| | 2a | |
28 mar 15:25
Adam: nie rozumiem mogl bys robic jakis swoj przyklad bedzie mi prosciej rozwiazac to zadanie na
jakims przykladnie?
28 mar 15:29
Jack: właściwie wszystko jest na stronie którą podałem...
y=x
2−8x−9
a=1
b=−8
c=−9
potem tylko wstawiasz do wzoru
y=1*(x−4)
2−25
28 mar 15:35
Mistrz:
28 mar 15:36
Adam: −100 to delta i zawsze jest tyle
28 mar 15:40
Jack: nie, nie zawsze... Δ=b2−4ac. Przejrzyj zasoby tej strony, są na niej bardzo dobre wskazówki
jak takie rzeczy liczyć.
28 mar 15:50