karmnik: 2/(log3x-1) + 1 = 6 logx3
logx(5x2) * (log5x)2 = 1
Jakby ktoś mógł to będę wdzięczny.
2 gru 12:43
Demi:
nie napisałeś wyraźnie czy to tak
2
----------------- + 1 = 6 logx3
log3x - 1
2 gru 19:31
Demi-Miki:
Myśle,ze tak
więc po pierwsze dziedzina równania czylizałoż.
x>0 i x ≠ 1
zamieniajac do wsp. podst.
log
33 1
log
x3 = --------- = -------
log
3x log
3x
log +3x = t
2 6
----------- + 1 = ------ t≠ 1 i t ≠0
t - 1 t
dalej juz dasz radę
2 gru 19:38
karmnik: Tak, właśnie tak jak napisałaś.
2 gru 19:38
karmnik: Tak. Właśnie już wcześniej tak to zrobiłem, ale brakowało mi tych dwóch załozen. A mozesz
jeszcze pomóc mi w drugim przykłądzie?
2 gru 19:41
karmnik: Słuchaj czy tu ma wyjść 1000 oraz 100? Bo w odp. jest 3 i 27 i się zastanawiam czy się
nie pomylili.
2 gru 19:44
-Miki:
Ojj

Karmnik

kiedy skończa sie te Twoje logarytmiki

zad2/
założ. x>0 i x ≠ 1
log
x(5x
2)= log
x5 + 2 log
xx = log
x5 + 2
(log
x5 + 2)*(log
5x)
2= 1
log
55
znów do wsp podst. log
x5 = ---------
log
5x
log
5x = t
1
(---- +2 )* t
2 założ. t ≠ 0
t
2t
2 +t -1=0 delta itd

t
1 = - 1 t
2 = 1/2 log
5x= - 1 to x= 1/5
log
5x = 1/2 to x =
√5
2 gru 20:01
-Miki:
Mnie w tym pierwszym wychodzi t1= 3 t2= 2
czyli x = 9 lub x = 27
2 gru 20:06
PUMAjaw: Witam, jestem tu pierwszy raz. Nie potrafię poradzić sobie z zapewne prostym zadaniem...
mianowicie:
log
x(4x-3)=2
Czy ktoś był by w stanie mi pomóc
2 gru 20:26
karmnik: Miki, dziękuję. W piątek mam koło i jeszcze jutro będę wałkował logarytmy, więc raczej
jutro wszystko się skończy hehe...
2 gru 20:44
karmnik: PUMAjaw
x2=4x-3
x2-4x+3=0
delta=16-12=4 pierw. z delty= 2
4+2 4-2
x1= --------- = 3 x2= ----------- = 1
2 2
2 gru 20:47
PUMAjaw: dzięki wielkie

jestem o jeden, niewielki krok do przodu.
2 gru 20:58
2 gru 21:02
2 gru 21:05
2 gru 21:06
karmnik: Aha no tak. Prawdą jest, że zapominam o założeniach. Ja zaczynam dopiero studia i
doceniam to, że wkładacie wysiłek w rozwiązywanie zadań, więc na pewno za pewnien czas
Was odciążę
2 gru 21:35