oblicz logarytmy
izka: oblicz logarytmy
53log52 wynik ma wyjść 8
16log23 wynik ma wyjść 81
1/10 log11 ma wyjść 1/11
e1/2 ln9 ma wyjść 3
28 mar 14:34
Gustlik: Korzystasz z reguły:
a
logab = b
5
3log52 = (5
log52)
3 = 2
3 = 8
16
log23 = (2
4)
log23 = (2
log23)
4 = 3
4 = 81
| 1 | | 1 | |
| = |
| , bo 10log11 = 10log1011 = 11
|
| 10log11 | | 11 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
e |
| ln9 = (eln9) |
| = 9 |
| = √9 = 3, bo eln9 = eloge9 = 9 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
29 mar 01:25
Maniek: Log2∛4 =
11 kwi 14:42
ford:
| | 2 | |
log23√4 = log241/3 = log2(22)1/3 = log222/3 = |
| |
| | 3 | |
11 kwi 14:49
Help: Oblicz.
1.) Log93
2.) Log21/2
3.) Log2512
4.) Log77√7
5. )Log21/64
6.) Log20,25
7.) Log1/2 1/8
8.) Log2√2
9.) Log20,125
10.) Log1/33
11.) Log√2/2 ∛16/4
12.) Log31/9
13.) 39 3log394
14.) 3 −log31/5
15.) 5 1+2log53
16.) (1/2) log25
17.) (√27)log32
18.) (1/2)log29
19.) 42−log43
20.) 25log54
21.) 3 1−log23
22.) 3log37
23.) 4log29
24.) 10 2+2log7
25.) 32log23
26.) 2 3−log23
27.) 3log318
28.) 5log51
29.) (√2)log29
30.) 4log412
31.) (1/2)−log26
32.) 8 1−log23
33.) 17 2log1740
34.) 2log29
35.) 5log53
36.) 10log13
37.) 81/3log28
38.) 7log495−1
39.) 42log23+log25
40.) 9log36−log416
11 kwi 17:24
11 kwi 17:25