Wykaż kwadrat liczby nieparzystej
magda: wykaż,ze kwadrat liczby nieparzystej jest o 1 mniejszy od iloczynu dwóch sąsiednich liczb
parzystych.
28 mar 14:14
magda18: wykaż,ze kwadrat liczby nieparzystej jest o 1 mniejszy od iloczynu dwóch sąsiednich liczb
parzystych.
29 mar 17:39
Jack: n − dowolna liczba naturalna
(2n−1)2=4n2−4n+1 (◯)
2n−2, 2n − sąsiednie względem 2n−1 liczby naturalne parzyste.
(2n−2)*(2n)=4n2−4n (□)
(◯)−(□)=1
Przykład:
2,3,4
2*4=8
32=9
Tw. będzie prawdziwe jesli powiemy, że kwadrat liczby nieparzystej jest o 1 większy od
iloczynu dwóch sąsiednich liczb parzystych.
29 mar 17:45