chichotka: Podaj jawny wzór na Sn oraz udowodnić indukcyjnie jego poprawność. an=4an-1+2an-2,
a0=0, a1=1
1 gru 23:25
Basia:
na miłość boską co Wy studiujecie?
nie pomogę dopóki się nie dowiem (zapisałam to sobie, ale to już jutro ok?)
1 gru 23:59
Basia:
przyjmujemy, że an=α*qn
z wzoru rekurencyjnego mamy
α*qn=4α*qn-1+2α*qn-2 /:α*qn-2
q2=4q+2
q2-4q-2=0
Δ=16-4*1*(-2)
Δ=16+8
Δ=24
√Δ=√24=√4*6=2√6
q1=(4-2√6)/2=2-√6
q2=(4+2√6)/2=2+√6
an=α*(2-√6)n+β*(2+√6)n
a0=α+β=0
a1=α*(2-√6)+β*(2+√6)=1
β=-a
α*(2-√6)-α*(2+√6)=1
α*(2-√6-2-√6)=1
α*(-2√6)=1
α=-1/2√6
β=1/2√6
an=-1/2√6(2-√6)n + 1/2√6(2+√6)n
an=1/2√6*[ (2+√6)n - (2-√6)n ]
an=√6/12*[ (2+√6n - (2-√6)n ]
do dowodu indukcujnego biporę wzór z przdostatniej linijki, jest mniej elegancki, ale
łatwiej liczyć
2 gru 01:54
Basia:
dowód indukcyjny na razie mi nie wychodzi; muszę dłużej pomyśleć
2 gru 01:54
Basia:
dowód indukcyjny:
1. n=0
L=a0=0
P=1/2√6* [ (2+√6)0 - (2-√6)0 ]=1/2√6*[1-1]=0
L=P
2.
Założenie:
an-2=1/2√6*[ (2+√6)n-2 - (2-√6)n-2 ]
an-1=1/2√6*[ (2+√6)n-1 - (2-√6)n-1 ]
Teza:
an=1/2√6*[ (2+√6)n - (2-√6)n ]
dowód:
na mocy wzoru rekurencyjnego i założenia mamy
an=4*1/2√6*[ (2+√6)n-1 - (2-√6)n-1 ] + 2*1/2√6*[ (2+√6)n-2 -
(2-√6)n-2 ]=
1/2√6*[ 4(2+√6)n-1 + 2(2+√6)n-2 - 4(2-√6)n-1 - 2(2-√6)n-2 ]=
1/2√6*[ (2+√6)n-1*(4+2/(2+√6) - (2-√6)n-1*(4+2/(2-√6) ]
4+2/(2+√6)=(8+4√6+2)/(2+√6)=(10+4√6)/(2+√6)=
[(10+4√6)(2-√6)]/[(2+√6)(2-√6)]=
(20-10√6+8√6-24)/(4-6) = (-4-2√6)/(-2)=2+√6
analogicznie
4+2/(2-√6)=(8-4√6+2)/(2-√6)=(10-4√6)/(2-√6)=
[(10-4√6)(2+√6)]/[(2-√6)(2+√6)]=
(20+10√6-8√6-24)/(4-6) = (-4+2√6)/(-2)=2-√6
stąd
an=1/2√6*[ (2+√6)n-1*(2+√6) - (2-√6)n-1*(2-√6) ]=
1/2√6*[ (2+√6)n - (2-√6)n ]
c.b.d.o.
2 gru 02:32
Basia:
a jeśli nie napiszecie na jakiej uczelni i na jakim kierunku studiujecie to Was myszy
zjedzą
Uniwersytet Wrocławski się nisko kłania
Dobranoc
2 gru 02:33
Basia:
P.S. to wszystko jest bardzo mało czytelne; tego rodzaju wzory powinno się pisać w Tex-u,
wtedy są kreski ułamkowe, odpowiednio duże nawiasy itp., ale w tych okienkach chyba nie
da się użyć Tex-a, w każdym razie mnie się nie udało;
2 gru 02:40
chichotka: Dzięki Basia
2 gru 14:46