fadusia 222: określ dziedzinę funkcji : a) f(x)= 4/ x+2
b) √2x+3
1 gru 22:46
Basia:
1. jaka liczba nie może wystapić w mianowniku?
2. jakie liczby można pierwiastkować?
1 gru 22:55
fadusia 222: to będzie 2x+3 różne od 0
2x= -3
x= -3/2 ? tak?
4/x+2 różne od zera
x+2 = -4
x=-4-2
x= -6 ? tak?
1 gru 23:04
%3Cpre%3E%3Cb%3Efadusia%20222%3A%3C%2Fb%3E%20to%20b%C4%99dzie%202x%2B3%20r%C3%B3%C5%BCne%20od%200%0D%0A2x%3D%20-3%0D%0Ax%3D%20-3%2F2%20%3F%20tak%3F%20%0D%0A%0D%0A4%2Fx%2B2%20r%C3%B3%C5%BCne%20od%20zera%20%0D%0Ax%2B2%20%3D%20-4%0D%0Ax%3D-4-2%0D%0Ax%3D%20-6%20%3F%20tak%3F%0A%3C%2Fpre%3E
1 gru 23:04
fadusia 222: to będzie 2x+3 różne od 0
2x= -3
x= -3/2 ? tak?
4/x+2 różne od zera
x+2 = -4
x=-4-2
x= -6 ? tak?
1 gru 23:05
%3Cpre%3E%3Cb%3Efadusia%20222%3A%3C%2Fb%3E%20to%20b%C4%99dzie%202x%2B3%20r%C3%B3%C5%BCne%20od%200%0D%0A2x%3D%20-3%0D%0Ax%3D%20-3%2F2%20%3F%20tak%3F%20%0D%0A%0D%0A4%2Fx%2B2%20r%C3%B3%C5%BCne%20od%20zera%20%0D%0Ax%2B2%20%3D%20-4%0D%0Ax%3D-4-2%0D%0Ax%3D%20-6%20%3F%20tak%3F%0A%3C%2Fpre%3E
1 gru 23:05
Emi:
1/ x+2 ≠ 0 czyli x≠ -2
2/ 2x+3 ≥ 0 czyli x≥ - 3/2 czyli x⊂< -3/2, ∞)
1 gru 23:18