W graniastosłupie czworokątnym prawidłowym przekątna o długości m jest nachylona
żabcia: W graniastosłupie czworokątnym prawidłowym przekątna o długości m jest nachylona do płaszczyzny
podstawy pod kątem α. Wiadomo, że sinα=0,2. Wyznacz objętość tego graniastosłupa.
28 mar 12:56
Reaven:

sinα=0,2
m
2=H
2+d
2
d=m*
√24{25}
d=a*
√2
V=a*a*H
V=a
2*H
V=0,0768m
3
28 mar 13:36
żabcia: d=m*√24{25}
d=a*√2
a=
m*√48{25}2
wytłumaczysz skąd to się wzięło
28 mar 18:23
żabcia: proszę o pomoc
28 mar 18:37
28 mar 18:53