chemia. Bardzo proszę o pomoc.
Monika: Wodorowęglan amonu ulega rozkładowi termicznemu,tworząc wyłącznie produkty gazowe.
NH4HCO3(s)−NH3(g)+H2)(g)+CO2(g) Oblicz łączną objętość(w przeliczeniuna na warunki normalne)
gazowych produktów reakcji całkowitego rozkładu 1,58g wodorowęglanu amonu.
28 mar 12:54
Mateusz: Z równania reakcji wynika, że:
1 mol wodorowęglanu amonu czyli 79 g daje 3 mole gazów czyli 67,2 dm3 bo 3*22,4dm3
1,58 g daje V dm3
V = 1,344 dm3
rozwiązuje proste rownanie wymierne(korzystając z własnosci proporcji)
Odpowiedź: Łączna objętość wydzielonych gazów wynosi 1,344 dm3
28 mar 15:16
DEbil: nie
30 kwi 21:16
Mateusz: Dla ciebie niestety, ale TAK
30 kwi 21:27
Stachu: Gdzie są moje pieniądze ?
30 kwi 21:29
az: to jest zle
12 cze 21:54
az: 1. obliczamy mase i mase molowa NH4HCO3
2. obliczamy n−ilosc moli ze wzoru m/M
3. 1mol NH4HCO3 daje 3 produkty gazowe czyli 3•22.4dm 3 = 67.2 dm 3
0.02 mola NH4HCO3 − x
4. proporcja
1 mol − 67.2
0.02 mola − x
x = 67.2 • 0.02
x= 1.35 dm 3
odp. V=1.35 dm 3
12 cze 22:01
Psychiatryk: Tyś jest źle
13 cze 15:09