planimetria - trapez
mathlover: witam.
Na okregu o promieniu 2.2, opisano trapez rownoramienny, ktorego ramie ma dlugosc 5,7. Oblicz O
i P.
Jakies pomysly? H z pewnoscia rowna sie 4.4, zas druga przyprostokatna (w trojkacie, na ktory
podzielilem sobie trapez) rowna sie (z pitagorasa) 3.6. Jak jednak znalezc dlugosci podstaw ?
28 mar 12:30
Reaven:

Wiec tak jak mowisz h=4,4 bo 2r.
c=2,2
I teraz z zaleznosci czworokatow opisanych na okregu (albo cos w tym stylu

) jest warunek ze
suma bokow naprzeciwleglych jest rowna sumie drugiej pary bokow czyli: 2c=a+b
a+b=4,4
P=9,68
Obw=2c+a+b
Obw=8,8
28 mar 13:05
mathlover: z tym, ze 'c' jest podane i wynosi 5.7, zatem :
P =12*11,4*4,4
P =25,08
Obw =11,4+5,7+5,7
Obw =22,8
Dzieki za pomoc.
28 mar 14:54