Magda: W tym zadaniu trzeba po prostu sprawdziń czy 100 noże być jakimś wyrazem ciągu i jak tak to
którym, więc nalezy 100 podstawić za a
n i wyliczyć n

jezeli w wyniku wychodzi liczba
naturalna dodatnia to znaczy że 100 moze byc jednym z wyrazów ciagu, a n (czyli wynik) mówi
nam którym wyrazem tego ciagu jest liczba 100

a) a
n=n+5
a
n=100 i podstawiamy do wzoru
100=n+5 tu musisz zrobić założenie: n∊ℕ
+
100−5=n
95=n
Odp. :istnieje taka liczna i jest 95 wyrazem tego ciągu.
b) a
n=n
2+25
a
n=100 podstawiamy do wzoru
100=n
2+25 założenie: n∊ℕ
+
75=n
2
n=
√75 V n=−
√75
w tym wypadku n nie spełnia założenia, więc 100 nie występuje z tym ciągu