matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy
Nafi :
pomocy
czy liczba x jest wyrazem podanego ciągu (an)?jeżeli tak ,to którym
a)an=n
+
5n−3, x=47 b) an=2
,
x=32
28 mar 10:42
Gerwaz:
Trzeba podstawić tą liczbę x, pod an, i jeżeli po rozwiązaniu równania n wyjdzie całkowite, dodatnie to znaczy ze x, jest wyrazem tego ciągu
28 mar 10:46