próbuje i nic, może mi ktoś pomóc???
wald: Zadanie jest w sumie nie trudne ale..... niestety nie daje rady prosze o pomoc:
(a4−b4) (a+b)−2 (a−b)−1
Rozwiązanie jest podane a2+b2 : a+b
28 mar 00:30
Godzio: Jakie jest polecenie ?
28 mar 00:32
wald: uprościć
28 mar 00:33
wald: ale ja nie wiem w jaki sposób dojść do rozwiązania
28 mar 00:34
Godzio:
| | 1 | | 1 | |
(a4−b4)(a+b)−2 * (a−b)−1 = (a2−b2)(a2+b2) * |
| * |
| = |
| | (a+b)2 | | a−b | |
| | 1 | | 1 | | a2+b2 | |
(a−b)(a+b)(a2+b2) * |
| * |
| = |
| |
| | (a+b)2 | | a−b | | a+b | |
28 mar 00:35
wald: Godzio,
dziękuje za tak szybką odpowiedż
28 mar 00:37