WG: arctg(5x)

Czy to będzie 5/
√1+x2
1 gru 22:16
WG: oczywiście chodziło mi bez pierwiastka
1 gru 22:16
Basia:
nie rozumiem; co to ma być? pochodna ?
1 gru 22:19
WG: tak tak, chodzi mi o obliczenie pochodnej z arctg(5x)...
a dokładnie o to co robię z tą piątką
1 gru 22:21
Basia:
to jest fukcja złożona
[arct(f(x))]`= arctg`[f(x)]*f`(x) czyli?
1 gru 22:35
Basia:
no już dam spokój; dobrze jest oczywiście bez pierwiastka
1 gru 22:37
WG: chciałem się upewnić, czyli zawsze jak mam pochodną z jakiejś funkcji tryg. np.
[sin(ax)]'=acosx, to, to przykładowe a wychodzi przed funkcję
1 gru 22:42
Basia:
tak, jako pochodna funkcji wewnętrznej
[sin(ax2)]`=2ax*cos(ax2)
1 gru 22:57
WG: spox dzięki
1 gru 23:47