matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
szukam pomocy
Maturzystka:
Czy mogę prosić o pomoc?
Dla jakich wartości parametru m równanie m sin3x – sin3x + 2m = 1 z niewiadomą x nie ma rozwiązania?
27 mar 23:03
Reaven:
m sin3x – sin3x + 2m = 1 sin3x(m−1)+2m=1 sin3x(m−1)=1−2m
1−2m
sin3x=
m−1
1−2m
sin3x przyjmuje wartosci <−1;1> wiec
musi lezec poza tym zakresem
m−1
1−2m
1−2m
>1 i
<−1
m−1
m−1
Tu juz sobie poradzisz
27 mar 23:37