;(
Prosze o pomoc ;(: Wyznacz x tak, aby log 2, log (2x – 1), log (2x + 3) tworzyły ciąg arytmetyczny.
27 mar 23:02
Anna: pomagam
27 mar 23:13
Anna:
Z własności ciągu arytmetycznego mamy:
| | log2 + log(2x+3) | |
log(2x−1) = |
| |
| | 2 | |
2log(2
x−1) = log2(2
x+3)
log(2
x−1)
2 = log2(2
x+3)
(2
x−1)
2 = 2(2
x+3)
(2
x)
2 − 2*2
x + 1 = 2*2
x + 6
(2
x)
2 − 4*2
x − 5 = 0
Podst. t = 2
x (t > 0)
t
2 − 4t − 5 = 0
Δ = 16+20 =36,
√Δ=6, t
1 = 5 lub t
2 = −1 − sprzeczne z zał.
| | log5 | |
t = 5 ⇒ 2x = 5 ⇒ xlog2 = log5 ⇒ x = |
| |
| | log2 | |
27 mar 23:23