Justyna: Możecie mi pomóc?
dziadek wraz z czterema wnukami wybrali się na grzyby. Po jakimś czasie spotkali sie w
umówionym miejscu i okazało się, że dziadek znalazł 45 grzybów, a wnukowie żadnego.
Dziadek rozdzielił znalezione grzyby między czterech wnuków i ponownie wszyscy poszli w
las. Po grzybobraniu okazało się, że pierwszy z chłopców znalazł jeszcze 2 grzyby. Drugi
z chłopcow zgubił 2 grzyby. Trzeci z chłopców znalazł jeszcze drugie tyle grzybów, co
dał mu dziadek, a czwarty chłopiec zgubił połowe grzybów otrzymanych od dziadka i sam
nic nie znalazł. Kiedy chłopcy policzyli w domu swoje grzyby, okazało się, że kazdy ma
tyle samo. Ile grzybiow otrzymał od dziadka kazdy z wnuków?
1 gru 22:02
tangooo: Ilość grzybów jaką wnukowie otrzymali od dziadka:
a-pierwszy wnuk
b-drugi
c-trzeci
d-czwarty
a+b+c+d=45
Po drugim spotkaniu:
a+2
b-2
2*c
d/2
a+2=b-2 ⇒b=a+4
2*c=d/2 ⇒d=4c
a+2=2*c ⇒a=2*c-2
wszystko podstawiamy do równania:
2c-2+2c-2+4+c+4c=45
9c=45 /9
c=5
a=8
b=12
d=20
2 gru 00:47
piotr94: Bardziej poprawne (z punktu widzenia merytorycznego) jest napisanie układu 4 równań i
rozwiązanie go
(wystarczy klamrą objąć: a+2=b-2;2c=d/2;a+2=2c;a+b+c+d=45 )
2 sty 15:17