prosze o pomoc
Ania: Dla jakiej wartości parametru a równanie x2 + y2 – 2ax – a2 + 2a = 0 opisuje okrąg styczny
do prostej x=4?
27 mar 22:59
archeolog:
27 mar 20:17
Basia:
x
2 − 2ax = (x−a)
2 − a
2
i masz
(x−a)
2 − a
2 + y
2 − a
2 + 2a = 0
(x−a)
2 + y
2 = 2a
2 − 2a
S(a,0) r
2 = 2a
2−2a
odległość S od prostej 1*x + 0*y − 4 = 0 musi być równa promieniowi
| |1*a+0*0−4| | |
| = √2a2−2a |
| √12+02 | |
|a−4| =
√2a2−2a
(a−4)
2 = 2a
2−2a
a
2 − 8a + 16 = 2a
2 − 2a
a
2 + 6a − 16 = 0
Δ itd.
30 mar 03:31
anonymous: ∑≈a23 p88
30 mar 04:08