Prosze o rozwiązanie
POMOCYYYYYY: A oznacza zbiór rozwiązań równania 3x
3−4x
2−27x+36 = 0, B 3x
2−x−4 / x
2+2x+1 = 0
Wypisz elementy zbiorów A i B. Wyznacz zbiory: A∩B ; A∪B ; A−B ; B−A
Z góry wielkie dzięki
Reaven: 3x
3−4x
2−27x+36 = 0
3x
3−27x−4x
2+36=0
3x(x
2−9)−4(x
2+9)=0
(3x−4)(x
2−9)(x
2+9)=0
3x−4=0
x
2−9=0
x
2=3
x
3=−3
(x
2+9)=0 nigdy nie bedzie rowny 0 wiec nie ma takich pierwiastkow
x
2+2x+1≠0
Δ=4−4
Δ=0
x≠−1
| 3x2−x−4 | |
| = 0 /*{x2+2x+1}
|
| x2+2x+1 | |
(3x
2−x−4)(x
2+2x+1)=0
Z tego rownania juz wyliczylismy x
2+2x+1 liczbe −1 ale mianownik nie moze byc ronwy 0 wiec
odpada
3x
2−x−4=0
Δ=1+48
√Δ=7
x
2=−1
| | 4 | |
A∩B (czyli liczby wspolne jak nie wiesz  )={ |
| }
|
| | 3 | |
| | 4 | |
A∪B (suma)={ |
| ;−1;3;−3}
|
| | 3 | |
A−B(to co nalezy do zbioru A a nie do B) = 3;−3
B−A =−1