stereometria
dankaa1004: Długości trzech krawędzi prostopadłościanu są w stosunku a:b:c = 1:2:3. Jeżeli te
krawędzie przedłużymy odpowiednio o 2m, 1m i 3m, to objętość prostopadłościanu
zwiększy się o 426 m3. Oblicz długość a, b, c krawędzi prostopadłościanu.
27 mar 22:41
Reaven: V=a*b*h
V=x*2x*3x
V=6x
3
Po przedłuzeniu:
V+426=(x+2)(2x+1)(3x+3)
V+426=6x
3+18x
2+12x+3x
2+9x+6
V+426=6x
3+21x
2+21x+6
korzystamy z poprzedniego rownania:
6x
3+426=6x
3+21x
2+21x+6
21x
2+21x−420=0 /:21
x
2+x−20=0
Δ=1+80
√Δ=9
x
1=4
x
2=−5 nie spelnia warunkow zadania
a=4
b=8
c=12
27 mar 22:58