zadanie
Athletic: Plis: Nauczyciel przedstawił uczniom następujący system oceniania: pracom
klasowym przypisuje wagę
40, odpowiedziom ustnym 20, pracom domowym 10. Do wystawienia oceny semestralnej używa
średniej ważonej. Jaką ocenę powinien otrzymać z ostatniej pracy klasowej ten uczeń, który
uzyskał do tej pory oceny: z prac klasowych 3 i 4, z odpowiedzi ustnych 5 i 4, a z pracy
domowej 3, jeśli na koniec semestru chciałby dostać 4
Zakładamy , że uczeń nie otrzyma już innych stopni
27 mar 22:08
Reaven: | 3*40+4*40+5*20+4*20+3*10+x*40 | |
| =4
|
| 3*40+2*20+10*1 | |
490+40x=680
40x=190
x=4,75
27 mar 22:35